vineri, 5 februarie 2010

Directori si fanarioti

Spre deosebire de societatea vestica,patronul numeste directorii pe criterii de competenta (unul incompetent face ca el sa-si piarda banii,si a doua zi zboara), in fostul comunism,dar mai ales in Romania,dominata trei sute de ani de fanarioti,directorii sunt numiti exclusiv pe criterii politice (exceptand firmele privatizate).
Criteriile de competenta in comunism :origine "sanatoasa",liceul la seral,facultate la fara frecventa,si,obligatoriu "Stefan Gheorghiu".Daca nu respecta "indicatiile",zbura.A doua zi era numit altul,cu aceeasi "competenta".
Dupa '89,majoritatea directorilor de atunci,simtind ca li se clatina scaunele,au dus la faliment propriile intreprinderi (ca doar asta puteau) si le-au cumparat pe preturi de nimic cu ajutorul PCR-FSN-PSD si-au devenit "Patroni".
Alti directori au trecut de partea prtidului la putere (la momentul respectiv-adica s-au "descurcat") furand cat se putea de mult cat se putea in acest timp (dupa stilul fanariot "Fura cat poti ca nu stii cat stai"),si ma refer la directori in general,nu numai la cei de fabrici.(si de scoala,si de spital,si de regii,etc).
Acum directorii demisi pe "criterii politice",au "recastigat" posturile in justitie.
De ce nu se aplica solutia unui concurs intre cei doi directori,pe criteriul strict de competenta,sub supravegherea unei comisii formate numai din profesori universitari,din diverse centre?
D'AIA!!!
Sper sa apuc vremea cand va fi si Romania pe un prim loc in lume (nu mai avem mult).
La coruptie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu